Av Trond Folckersahm
Rundt 60 personer, de langt fleste kvinner, hadde tatt seg tid til, midt i beste handletid lørdag, å møte fram til dette litterære samlingspunktet i Nesodden bibliotek i anledning Litteraturfestivalen i Akershus. Etter et velkommen fra biblioteksjef Mette Rysjedal, og opplesning av en felles tekst for alle bibliotekene i Akershus, ved Liv Jessen, slapp dagens hovedperson, forfatteren Gøhril Gabrielsen til for å gi innsikt i sitt forfatterskap.
Den nyslåtte Amalie Skram-prisvinneren, har 25 års fartstid på Nesodden etter at hun forlot hjemtraktene nordpå med en sykepleierutdanning i bagasjen og ambisjoner om en litterær framtid. Debuten kom i 2006, med romanen ”Unevnelige hendelser”, og siden har det kommet ytterligere tre bøker fra forfatterens hånd. Bøker som har høstet gode kritikker, og nå har gitt henne Amalie Skram-prisen. En høythengende skjønnlitterær pris som deles ut på Amalie Skrams fødselsdag 22. august, og som ble utdelt første gang i 1994. Siden har en lang rekke kjente forfattere mottatt prisen. Her kan nevnes blant andre Linn Ullman, Vigdis Hjort, Merete Morken Andersen, Hanne Ørstavik, Tove Nilsen, Bjørg Vik og Herbørg Vassmo.
– En pris jeg er både glad og stolt over å ha blitt tildelt, og ikke minst en inspirasjon til videre arbeid, forteller forfatteren.
Det var Julie Berge Larsen, ansatt ved Nesodden bibliotek, som hadde fått oppgaven med å gjøre et dypdykk i forfatterens gjerning. Et forfatterskap som ofte dreier seg rundt nære relasjoner, skyld, skam og traumer.
– Dette med å avdekke hva traumer gjør med et menneske har vært noe som har opptatt meg. Skyld og skam og nære relasjoner er noe vi alle står i. Men jeg skriver ikke selvbiografisk. Jeg liker å dikte, fabulere og transformere, sier Gabrielsen.
Handlingen i bøkene hennes er ofte lagt til de nordlige deler av Norge selv om det ikke finnes stedsangivelser, og sykepleierutdanninger er også et element hun bærer med seg i sitt forfatterskap.
– Det hadde nok ikke vært det samme uten den bakgrunnen, mener hun.
I skriveprosessen skaper Gabrielsen sine egne univers der hun er gud og menneskene i handlingen marionetter som styres dit hun vil.
– Jeg ønsker å gi leseropplevelser ingen visste at de ville ha, sier forfatteren, som også kan fortelle at det kommer en ny bok neste høst.
– Det er et feltarbeid, røper hun, men holder ellers kortene tett til brystet.
Bilde: Forfatteren Gøhril Gabrielsen ble bokbadet av Julie Berge Larsen i Nesodden bibliotek lørdag under åpningen av Litteraturfestivalen i Akershus 2016. Foto: Trond Folckersahm