Av Trond Folckersahm
– Anlegget har en diameter på 44 meter, er totalt på 1.500 m2, og skal bygges i løpet av 11 dager, forteller anleggsgartnermester Torgeir Koteng, leder av Hagespesialisten as og styremedlem i NAML region øst. En mann med engasjement for utdanning av anleggsgartnere og utvikling av anleggsgartnerfaget. Samtidig som han er totalansvarlig for prosjektet på Norges Varemesse.
Normalt sett vil et prosjekt som dette ta flere måneder å gjennomføre, men nå skal det reises i løpet av 11 dager takket være rundt 80 elever fra de fem anleggsgartnerskolene i østlandsområdet, flere representanter fra anleggsgartnerfirmaer rundt i lokalmiljøene og ansatte fra flere engasjerte leverandører av materialer.
Rekruttering til faget
– Dette er en del av satsningen på rekruttering til faget og ikke minst for å gi elevene en rakettstart på karrieren. Prosjektet er helt hinsides det som normalt skjer, og en arbeidsoppgave elevene aldri vil møte igjen. De skal komme til et tomt lokale, bli forelagt planene, og gå til arbeidet med skrekkblandet fryd og en tanke om at dette er umulig å gjennomføre. Når det står oppe, skal de med rett rygg og stolthet i blikket kunne ta med foreldre, besteforeldre og venner og vise fram hva de har vært med på å få til. Det skal være en opplevelse de skal bære med seg gjennom hele sin yrkeskarriere i anleggsgartnerfaget, understreker Koteng.
Ønsket til NAML er også at de som besøker messen, og ikke allerede er tilknyttet anleggsgartnerutdanningen, skal få se hvilke muligheter som ligger innenfor faget. De skal få oppleve hvor kult det egentlig er, og samtidig bidra til å løfte statusen til yrket som er i en formidabel utvikling og vekst fordi nordmenn etter hvert har fått forståelse for at en hage må planlegges. Det er ikke lenger nok å kaste ut noen gressfrø og plante noen tilfeldige busker. Fagfolk må til for å lage en lettstelt, bruksvennlig og gjennomtenkt hage.
Nesten usannsynlig
Blant de imponerende elementene som vil være på plass i Hagemessen er en bygård med grunnflate på 10×10 meter og en høyde på 7 meter, selvsagt med tagging som seg hør og bør på en bygård innenfor kategorien Urban Living.
Det blir en japansk hage med et fjell som veier ikke mindre enn 200 tonn på plass. Dimensjoner der NAML må ta i bruk de kraftigste hjullasterne som finnes for å få plassert. Det blir spektakulære vannfall der tonnevis med vann passerer hver time. En bakhage på Grünerløkka er på plass med et ti meter langt steinbord som veier åtte tonn. Et bilvrak som er overlatt til naturen og har blitt til en grønn dekorasjon vil publikum også kunne glede seg over. Og dette er bare en liten del av det anlegget vil inneholde.
– Det blir også rikelig med tumleplass på området, tross alt vil det komme rundet 20.000 publikummere innom, og vi er dessuten den eneste standen som får lov til å ha egen kafé inne på messen.
– Jeg er overbevist om at dette er med på å bygge stolthet for faget og samtidig vise oss fram på best mulig måte. Derfor håper jeg at så mange som mulig finner veien til Hagemessen for å få med seg alle elementene, avslutter Hagespesialisten Torgeir Koteng.
Bilde: Torgeir Koteng fra Hagespesialisten på Fjellstrand er en mann med visjoner, og en pådriver for anleggsgartnerfaget. Foto: Trond Folckersahm