Med bosted på Nesodden ble ikke spaserturen så lang da forfatteren Kristin Friis møtte bokglade nesoddinger i bibliotekkroken lørdag. Interessen for hennes forfatterskap har tydeligvis blitt tent hos mange. De utplasserte stolene måtte raskt suppleres med nye, før Sandvik kunne ønske velkommen til en samtale rundt forfatteren som debuterte med sin første bok «Fjøset» i 2012.
En bok som fanger en kvinnes indre dialog, et dødsfall, en sorgprosess og søken etter å bli bedre kjent med en henfaren mormor.
Men lørdagens samtale skulle dreie seg om en helt annen bok – «Familiesykdommen» – som ble utgitt i fjor. En dramatisk historie om en 13 år gammel jente som slutter å spise og drikke uten at familien erkjente at det var et problem. En hyttenabo som fanget opp situasjonen var den som fikk iverksatt en prosess som fikk familien til å søke hjelp og jenta under behandling. Men ikke uten et mørkt bakteppe.
Handlingen er lagt til 1980-tallet og dreier seg i stor grad om en pasient fratatt muligheten til å tenke og handle, og om umyndiggjøring og makt og avmakt for en som har kommet inn under helsevesenets beskyttende vinger.
– Tanken har vært å avkle fremmedgjøringen og diagnosetyranniet i helsevesenet, forklarte Friis.
– En spennende bok utstyrt med et særdeles nyansert språk. Noe jeg virkelig har latt meg imponere av, oppsummerte biblioteksjef Sandvik.
BILDE: Per Roger Sandvik og Kristin Friis hadde en interessant boksamtale i Nesodden bibliotek lørdag. Foto: Trond Folckersahm