Aktiv kunstner i lokalmiljøet

Av Marius Morstøl Jenssen

Denne høsten har du mulighet til å oppleve kunstneren Ida Marie Simers på mange plattformer. Både kurs og utstillinger står i kø.

Kunstglede
Bokstavene i installasjonen «Hurra Kulturisten» utenfor hovedinngangen til Tangenten er laget av ting folk kastet på gaten og i skogen. Kunstneren Ida Marie Simers har funnet det og plukket det opp, for det har blitt hennes «varemerke» å gi plastemballasje, plastposer, plastrør, lyslenker og så videre, som folk ikke trenger, ny kraft og energi ved å lage lekne, tilgjengelige og folkelige kunstverk i offentlige rom. – Men arbeidene har mange lag for den som tar seg tid til å se, sier Ida Marie. I løpet av døgnet endres fargene på bokstavene og hvor mye de skinner etter dag- og kveldslyset.

Lyktekurs for alle
Det var til Kulturisten junior 26. august hun hengte opp «Hurra Kulturisten»-installasjonen utenfor Tangenten. Hun pyntet også med store lykter innendørs, der hun også holdt sitt tradisjonelle lyktekurs. Barn og voksne utforsket sammen hvordan servietter, silkepapir og lim gir spennende muligheter av mønstre og farger.

– Når formen på ballongen har tørket kan de lage en lykt som kan lyse opp høst og vintermørket. Det er blir en liten overraskelse i det å lyse opp lykten. Noen av de som var innom hadde ventet et helt år på å få lage en lykt under Kulturisten Junior fordi det var fullt i fjor, forteller Ida Marie.

Høstens kunstner på Tangenten
Ida Marie er «Høstens kunstner» på Tangenten. På øvre nivå i Café Tangenten henger den tredelte collagen «Urd, Verdande og Skuld», som er fortid, nåtid og framtid i norrøn mytologi.

– Fortiden består av bilder jeg laget fra 1996 og opp til i dag, som foto, tegning, silketrykk, digitalprint og gavebånd. Nåtiden er er bilder fra livet mitt her fra Nesodden, vi flyttet hit i 2005. I Fremtiden opplevde jeg en frihet til å utforske farger, linjer og former uten å tenke på at det måtte bli noe, sier hun.

Fargene i kunstverket som totalt er på hele 3×9 meter, endrer karakter når kveldslyset kommer.

– Hvis du ser verket fra utsiden gjennom vinduene blir det en annen opplevelse, fordi arbeidene smelter sammen med veggen og blir ett bilde og noen former trer tydeligere frem, sier hun.

Ida Marie liker å engasjere andre og det er gjerne slik med kunsten hennes også.«Urd, Verdende og Skuld» er lett tilgjengelige i kafeen med sitt monumentale format, mange og sterke farger og individuelle lekenhet.

– Dette er det beste jeg har sett her på lenge, sier Anne Torsholt, som tilfeldigvis kommer forbi og vil kommentere da hun ser kunstneren blir intervjuet, og legger til:
– De er vakre og jeg blir glad! Det er sterke farger, men du klarer likevel å lage en god balanse, sier hun.

Vedic Art og flere kurs
Ida Marie holder ikke bare kurs i lykter. Hun tilbyr også kurs i Vedic Art, «dans og tegning» og collage/mixed media. Vedic Art er en kunstretning som bruker tegning og maling som en metode for å oppnå kontakt med skaperkraften i deg med røtter tilbake i vedisk tradisjon. (Les tidligere artikkel: «Kom i kontakt med din skaperkraft«.

– Jeg vil ha flere kurs fremover. Jeg ønsker at flere skal få oppleve gleden ved å skape fritt, slik som Vedic Art legger til rette for, uten at fokuset skal være om du er flink eller om det du gjør er riktig eller galt. Vi har alle noe kunstnerisk i oss, enten det er med tegning, maling, dans, sang, musikk eller ord, sier hun.

Hun har praktisk-pedagogisk utdanning med spesialisering i tegning fra Høyskolen i Oslo og utdannelse i coaching og fasilitering fra School of Movement Medicine i England med vekt på bevegelse og dans. Hun ble utdannet billedkunstner ved Statens kunstakademi 1995-2000, der hun senere var mesterstudent. Etter det hadde hun et års stipendiatplass i Norske grafikeres verksted.

«A Matter of Matter»
Ida Maries arbeider beveger seg mellom mange teknikker og uttrykk. Hun har utviklet kunstkonseptet “A Matter of Matter” i sitt atelier i Nesoddparken siden 2011.

– Dette er temporære stedspesifikke, objektbaserte og prosessuelle installasjoner og skulpturer. Med disse arbeidene løsriver jeg meg fra blindrammen og tegner og maler med forskjellige materialer og objekter, hvor lys fra dagen og årstiden samt tilsatt lys modellerer verkene, sier hun.

Hun fotograferer og bearbeider gjerne sine verk digitalt til utstillinger og salgbare digitalprint.

– Jeg liker å bryte forventninger til hva som er en gjengs oppfatning om kunst. Arbeidene er kommentarer til livet her og nå og blir uttrykt ved bruk av symboler. Jeg vil gjerne overraske både meg selv og andre, derfor er det heller ikke mulig å si i forkant av en arbeidsprosess hva resultatet blir, sier hun.

Kystkulturisten
Inneværende måned kan du se Ida Marie Simers’ kunst flere steder på Nesodden i tillegg til på Tangenten. Under Follo Open deltar hun med åpent atelier for publikum i Nesoddparken søndag 3. september. Galleri Vanntårnet markerer 20 års jubileum og hun skal lyse opp en installasjon til åpningen lørdag 9. september. Elvelangs i Oslo er hun med på torsdag 21. september. Ikke minst kan du se hennes kunst på Strandpromenaden på Flaskebekk under Kystkulturisten lørdag 23. september.

Foto: Marius Morstøl Jenssen