Av Trond Folckersahm
– Det var en løs idé. Nesodden er den kommunen i Norge med størst kunstnertetthet. Dette har det blitt snakket om i årevis. Men noen oversikt over hvem disse kunstnere er og var, fantes ikke. Derfor ville jeg lage en bok med portretter av kunstnerne, fortelle hvorfor og hvordan Nesodden ble en kunstnerkommune, og sette det inn i et samfunnsperspektiv, forteller forfatteren.
Hun har inntatt kafeen i Tangenten i heseblesende tempo med boka under armen, og forteller engasjert om tilblivelsesprosessen. Praktverket, som er på 300 sider, rikt illustrert med flotte fotografier og trykket på eksklusivt papir, er nå tilgjengelig både i bokhandelen og andre utsalgssteder. Det har blitt en bok alle med interesse for Nesodden bør ha i bokhylla. Kommende lørdag blir det også mulighet til å skaffe seg et signert eksemplar ved Norli bokhandel på Tangen Senter. En virkelig godbit å legge under juletreet.
Mange nevnt
I første rekke er boka konsentrert rundt billedkunst i perioden fra 1945 til 2000, men har også fått plass til andre sjangre. Den tar i tillegg for seg utviklingen av ulike fora for kunst innenfor kommunegrensene, og kunsten i et både politisk og samfunnsmessig perspektiv. Det er også lagt ned et stort arbeid i å portrettere kunstnerne som har og har hatt tilhold på Nesodden. Ikke mindre enn 68 enkeltportretter.
– Da jeg startet arbeidet med boka i 2015, hadde allerede noen av de markante skikkelsene i kunstlivet på Nesodden gått bort. Derfor startet jeg med den eldste generasjonen. Jeg tok en ringerunde, og ble veldig positivt mottatt. Jeg fikk møte dem privat, og gjennomførte flere intervjurunder som fortsatte inn i 2016. Noen av dem kjente jeg personlig, eller hadde møtt i forbindelse med at jeg jobbet for Amta. Mange av dem som ikke har fått enkeltportrett er nevnt i løpende tekst, og det kunne vært med mange flere. Men et sted var jeg nødt til å sette stopp, eller hadde det blitt alt for kostbart å produsere boka, forteller Geard.
Stort prosjekt
Det er et omfattende arbeid som er lagt ned for å hente inn stoff. I tillegg til intervjuer er det gjort flere dypdykk i Amtas arkiver, og flere lokale krefter har bidratt til at det har blitt en bok ut av det.
– Jeg fikk et stipend på 50.000 kroner fra Nesodden kommune, og et lite tilskudd fra Faglitterær forfatterforening. Det er Ford forlag på Nesodden som er utgiver, og Ann-Turi Ford har stått for den grafiske utformingen. Det er også flere andre som har bidratt på ulike måter for å realisere prosjektet. Men jeg må si at det har vært en både morsom og spennende jobb. Jeg har lært mye underveis, og fått mye informasjon om ting jeg ikke visste fra før. Jeg har også fått gode tilbakemeldinger fra kunstnerne etter at boka var ferdig, forteller Kathrine.
– Hvorfor bør folk skaffe seg boka?
– Det er en fin vei å gå dersom man vil lære mer om Nesoddens kulturhistorie. Hvorfor Nesodden har blitt en kunstnerkommune og hvem kunstnerne er. Noe man bør vite som nesodding, påpeker forfatteren.
Fakta om Kathrine Geard
Forfatteren selv er født og oppvokst på Nesodden. Hun har jobbet som frilans journalist, fotojournalist og dokumentarfilmskaper, og jobber for fagblader, magasiner, aviser og med egne prosjekter. Hennes første dokumentarfilm Veien til Eskilstuna, ble lansert i 2014, og hun har flere bokutgivelser på samvittigheten.
Kathrine har tidligere arbeidet for Akershus Amtstidende, Arbeiderbladet – og fagbladet Journalisten, er utdannet ved Norsk Pressefotografskole, og har sittet i juryen for Årets Bilde og for Årets Avistegning.
Bilde: Lørdag signerer Kathrine Geard sin nye bok Kunstnerkommunen – skisser fra Nesodden hos Norli bokhandel på Tangen Senter fra 14-16.