Gir deg eksakt badetemperatur

Er du blant dem som alltid sitter og lurer på om vannet er varmt nok til å ta seg en dukkert, men ikke får noe svar? Det finnes en løsning rett over fjorden i Asker og Bærum. Kanskje en idé for både Nesodden og Frogn.

Hvor varmt er det egentlig i vannet? Mange spør, men ingen har eksakt svar. Det går i synsing, og det er alltid et diskusjonstema på stranda og blant dem som har lyst til å ta seg en dukkert i friskt sjøvann. Eller kanskje diskusjonen går høylytt om hvor varmt det egentlig var i vannet på en bestemt dato i fjor?

Bærumsmannen Leiv Ove Finnerud har funnet løsningen. På siden Badevann.no blir det fire-fem ganger daglig automatisk registrert eksakt vanntemperatur på fire forskjellige badeplasser i de to nabokommunene tvers over fjorden for oss. Der ligger det også statistikker for hele måleperioden.

– Jeg var også en av dem som alltid lurte på vanntemperaturen og undret meg på hvorfor det ikke fantes noen automatiske målinger. Det finnes flere varianter av manuelle målinger. Mange av dem er tatt tidlig på morgenen, men hvor relevante er de når man kommer litt utpå dagen? Derfor satte jeg meg ned og brukte den kunnskapen jeg har innenfor marinelektronikk til å utvikle en badebøye med temperaturmåler som via mobilnettet sender eksakte badetemperaturene til de aktuelle mottakerne, forteller Finnerud, som til daglig arbeider i oljebransjen med seismikk og utvikler elektroniske løsninger som blir benyttet i oljeleting.

Asker kommune ble presentert for ideen, og to bøyer ble satt ut ved Sjøstrand og Hvalstrand. Senere kom også Bærum med målebøyer ved Storøyodden og Kadettangen. Disse bøyene måler vanntemperaturen 40 centimeter under overflaten der vanndybden er på flere titalls meter, og gir et langt mer eksakt resultat enn temperaturer målt inne på grunna.

– Dett er et fritidsprosjekt som har tatt overhånd. Det tar masse tid, men det er noe som interesserer meg, så det er greit. Bøyene har jeg bygget selv, og det er en motivasjonsfaktor i det å kunne utvikle teknologien etter hvert som jeg får mer erfaringsgrunnlag, mener Finnerud.

– Jeg kan også legge til at målingene sendes til Havforskningsinstituttet, og Yr.no henter data fra serveren én gang i timen. Noe de legger ut på sin hjemmeside og også sender inn til Reiseradioen, informerer Finnerud.

Han er heller ikke fremmed for å utplassere flere badebøyer.

– Det kunne selvsagt vært gøy å hatt noen utenfor både Nesodden og Drøbak. Gjerne langs hele kystlinjen også for den sak skyld, sier badebøyegründeren.

Arkivfoto fra Osksval brygge. Foto: Trond Folckersahm