Av Trond Folckersahm
For fem år siden var det vel knapt noen som hadde hørt om yrkestittelen dronepilot. I dag er det flere som har dette som inntektskilde. Det er en av de helt nye yrkesretningene som har dukket opp i kjølvannet av den rivende utviklingen innenfor teknologi og elektronikk.
En av dem som har fått autorisasjon fra Luftfartstilsynet som dronepilot RO1 er Eirik Weum, som til daglig holder hus på Skjønhaug gård på grensen mellom Nesodden og Nordre Frogn. Han har etablert bedriften Weum Dronefoto. Et konsept han foreløpig driver som en bigeskjeft, men som han har til hensikt å videreutvikle.
– Autorisasjonen innebærer at vi jeg har kunnet registrere meg i Brønnøysund, noe som er en forutsetning for å få nødvendige forsikringer. Det er også en garanti for at jeg kjenner til de nødvendige sikkerhetsrutinene, og at jeg er i stand til å styre en drone selv om de elektroniske systemene skulle svikte, og på den måten unngå at det oppstår ulykker, forteller Eirik.
Nå er det slett ingen tilfeldighet at Eirik, som blant annet har arbeidet som feltarbeider både for Røde Kors og Leger uten Grenser etter tsunamien i Thailand og jordskjelvet i Kashmir, og i tillegg hatt oppdrag som byggeleder for sykehusprosjekt både for Sør-Sudans og Cubas regjeringer, endte opp som dronepilot. Det som beveger seg i luften med mulighet til å ta foto og film, og som gjerne kan styres fra bakken, har alltid fascinert 39-åringen.
– Det begynte allerede da jeg startet på barneskolen. En nabo av oss kjøpte småfly. Jeg var med ham på tur og tok mine første bilder fra lufta sammen med ham. Senere ble det montering av mobiltelefoner på fly for å ta bilder med dem. Det var jo lenge før dronenes tid. Jeg har også vært opptatt av radiostyrte modellfly i en årrekke og har en 60 meter lang flystripe rett på utsiden av inngangsdøra hjemme, forteller han.
For fem års tid siden begynte han, sammen med en kamerat, å bygge sine egne droner. Lenge før noen hadde hørt noe særlig om det. Det ble både mindre og større typer som var fullt flyvedyktige.
– Det var mye moro. Noen av dem var virkelig store og langt over den størrelsen jeg har autorisasjon til å fly i dag. Men det var lærerikt, sier han.
Nå har han gjort en profesjon av hobbyen, og har allerede hatt flere oppdrag.
– Blant annet brukte jeg det i forbindelse med en gårdbruker som hadde problemer med vannreservoaret på gården. Det hadde oppstått en lekkasje, og vi brukte en drone som vi fløy over de store jordene for å finne ut hvor skaden var oppstått. Jeg har også brukt det til å sjekke tak og takrenner, så bruksområdene er mange, nærmest ubegrensede. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Det er jo mye brukt i eiendomsmeglerbransjen til prospekter. Det kan benyttes i forbindelse med husbygging for å se utviklingen i et prosjekt fra andre og ikke så vanlige vinkler, eller til å få en oversikt over skogsområder som man ikke har så lett tilgang til og som kan avsløre ting man ikke ser fra bakken. Arkeologer kan også ha nytte av droner ved utgravning og registrering av bosetninger. Droner brukes selvsagt i militære operasjoner, hjelpearbeid og i medisinske prosjekter. Musikkvideoer er også en relevant måte å benytte en drone til. Det gir flotte effekter.
Mulighetene er mange og jeg har fått meg en flott kombinasjon av hobby og inntektskilde, smiler Eirik Weum avslutningsvis.
BILDE: Etter hvert som flere og flere får øynene opp for bruksmulighetene til foto og videoer tatt opp fra en drone, vil nok oppdragsmengden til Weum Dronefoto vokse betraktelig. Foto: Trond Folckersahm