Klart for ny utgave av Grønn festival

Av Trond Folckersahm

Søndag er det nok en gang klart for det etter hvert tradisjonelle arrangementet Grønn festival på Hellviktangen. Som vanlig er det Miljøpartiet de Grønne som står bak.

Grønn festival arrangeres av lokallaget til Miljøpartiet De Grønne på Nesodden, men har bidragsytere og deltakere med andre politiske ståsteder. Festivalen er ment som et møtepunkt for alle med interesse for grønn politikk, filosofi og livsstil, og hvor det skal være rom for et bredt spekter av meninger og interesser. Det skal være et sted hvor publikum av alle slag skal kunne finne inspirasjon. Festivalen ble arrangert for første gang i 2011 og har siden vært en årlig tradisjon.

Grønn festival foregår i samarbeid med Hellviktangen kulturhus, som er en grønn kulturkafe med kunstgalleri, hvor 90% av maten er økologisk, både vegetarisk og ikke-vegetarisk.

Søndag 25. august fra kl. 12

KONSERTPROGRAM

12.30 Organic Structure:

Ambient – elektroniske klanger fra plantene og naturen ved Julius Maske.

Organic structure er et prosjekt basert på lydopptak i naturen, kombinert med lyder som er trigget gjennom midi-signal fra ulike planter.
Det blir et ambient / meditativt lydbilde.

13.15 Keltisk harpemagi – konsert med Marie Nivel:

Alver, natur, magi, gamle sanger, og nye – sanger om mennesket, livet og naturen. I Irland sies det at alvene, såkalt «Sidhe» spilte på harpe. Legendene forteller om mennesker som ble fortryllet av den magiske musikken. De ble bergtatt og aldri sett igjen…

Marie Nivel er sanger og harpist som lar seg inspirere av det mytisk-poetiske samspillet mellom menneske og naturen. Hun ønsker at musikken hennes tryller frem undring og kjærlighet for jorden og for dette vakre, magiske livet.
Hun har med seg multiinstrumentalist Atle Kvia. Sammen skaper de et klangunivers inspirert av keltisk musikk. Med livlige rytmer og magiske toner.

14.00 Ane Bjerkan:

Ane Bjerkan krysser av kategoriene pop, folk og eksperimentell musikk med en egen signatur – senest på den EPen «Songs for Jirka» (hvor hun spiller alt selv), manet fram i løpet av noen januarkvelder på en hytte langt uti de iskalde tsjekkiske skogene.
Hun har i de siste årene etablert seg som en artist som skiller seg ut fra det meste i den norske artistfloraen, med debutalbumet Nothing But Cherry Blossoms from now on (2017), produsert av Kenneth Ishak og mikset av Marcus Forsgren og EP-en «Winter Grit», begge utgitt på oslobaserte Pisco Records.
I tillegg til Ane Bjerkan på vokal og indisk harmonium, har hun til Grønn Festival med seg Camilla Hole på sopransaxofon og Ellen Martine Gismervik på cello.

«Sometimes you just need a reminder of how beautiful and fragile the world can be. Norwegian singer/songwriter Ane Bjerkan’s latest track ‘Cherry Blossoms’ is a perfect example of this, with its powerful simplicity slightly reminiscent of Nico’s Desertshore neo-classicalism (yet with a much less darker undertone)».

14.45 C a t h r i n – Elektro-akustisk-indie-pop rett fra hjertet!

Med suggererende harmonier og solide melodier tar C a t h r i n deg med til et låtlandskap preget av dyp hengiven kjærlighet, tærende sjalusi og knuste hjerter! Det er hennes varme, bestemte og sensuelle røst som binder låtene sammen. Vokalen ligger over et landskap hvor elementer som minner om Emilie Nicolas’ minimalistiske beats, driven til Haik og den majestetiske stemningen til Lykke Li, møtes. Det er sårt, men rått, og de ulike låtene henter frem både tårer og dans.

C a t h r i n skriver all musikken selv, men samarbeider med bl.a. den anerkjente produsenten Nils Martin Larsen (Jaga Jazzist, Nils Bech, Marit Larsen) og den prisvinnende komponisten og pianisten Henrik Skram (Snøfall, Hamlet Complex). På scenen blir det musikk som drypper av C a t h r i n’s særegne dna; rørende, dansbart, umiddelbart, friskt og ærlig. What’s not to love!

15.30 Debatt: Lokalvalg i møte med klimakrise og nye utfordringer

Vi står foran et lokalvalg hvor Norge står overfor utfordringer som klima- og naturkrisen, og stadig voksende utfordringer med matsikkerhet og mye annet. Partiene adresserer dette i ulik grad, så hva bør vi som er opptatt av grønne spørsmål gjøre, selv om vi fortsatt kan ha ulike syn på andre felt?
Lokalpolitikken kan framstå som maktesløs mot de store driverne for klima- og naturkrisene. Hvordan kan vi sette de små lokale stegene i sammenheng med de grunnleggende og eksistensielle utfordringene vi står foran?

Eivind Hoff-Elimari, redaktør for nettidsskriftet PAN og forfatter av «Gull eller grønne skoger. Politikk for det gode liv», leder en samtale mellom:
– Thomas Hylland-Eriksen, professor i sosialantropologi, forfatter og markert samfunnsdebattant innen felt som det flerkulturelle samfunn, kosmopolitikk og globalisering
– Kari Gåsvatn, profilert kommentator i Nationen og forfatter blant annet av boken «Geriljahagen»
– Kristoffer Robin Haug, 1. kandidat for Viken MDG og ansatt i forskningsrådet

16.30 Giita Rani, Inner Kingdom:

Fargerik musikk; folketoner fra hele verden vevet sammen med sangene fra Giitas eget skattekammer.

Stjernene på himmelen glitrer i solen og over hav og eng i det indre kongeriket

Giita har også med seg Hanne Viestad på vokal og harmonium, Joakim Yudistira på mrdanga, og Atle Kvia på mandolin.

17.15 Sorrow & The Sea i en samspillingskonsert med The Violets:

Soft expressions: high flying and deep plowing
– The Violets take you into the vast scenery of the soul.

Lilje von Lysedatter – vokal
Monica Røise – vokal og gitar
Mark Steiner – gitar og vokal

Sorrow tried to speak with the Night, but the Night was always busy and bantering away.
So Sorrow tried to mingle with the Day, but the Day was too bright, and far too long.
Sorrow had felt most comfortable in the company of Twilight, but Twilight was always flirting with Time, and before Sorrow knew it, they were both gone.
And then one day, Sorrow came upon the Sea.
Gazing out at the Sea’s vast and endless majesty, Sorrow became uncertain for the very first time.
So Sorrow sat up on a dune and pretended to look for something familiar up in the Sky.
The Sea then noticed Sorrow’s doubt and slowly began rolling her waves up the shore toward Sorrow.
“Tell me your story,” she whispered, “and I will tell you mine…”

18.00 Yvonne Walderhaug:

Yvonne Walderhaug er en singer/songwriter i et melodiøst poplandskap. Med pianoet som verktøy tryller hun frem melodier som setter seg på hjernen og tekster man kan kjenne seg igjen i.

18.45 TURF:

TURF ble startet i Oslo i 2007, og har med et par avbrudd holdt det gående med samme besetning:
Knut Grønseth, trommer.
Jo Viljugrein, bassgitar, vokal.
Ragnar Kristoffersen, gitar, vokal.
Daniel Østvold, gitar, vokal.

TURF (tidligere Circus Leaving) spiller en miks av melodiøs poprock og blues med engelske tekster. Eget materiale skrevet av Daniel Østvold og covermateriale av bl.a. Kinks, John Mayall og Neil Young.

19.30 Bipolar Superstar!

BIPOLAR SUPERSTAR er Stig Mass Andersen sitt alterego. Han lever med galskap i hverdagen og dette kan høres i lydbildet i musikken. Når han har med band så spiller de norsk rock med sterke tekster. Gutta i bandet har også vært med på å lage Bipolar Superstars musikk-univers gjennom låtskriving og frekke arrangementer. Steder de har spilt på er blant annet Kulturhuset, Mono, Musikkfest og på ulike festivaler.
De har med Sigmund Espedal på gitar.

FOREDRAGSPROGRAM

13.00 Anne Nielsen: Hvorfor har ikke barna det bedre, nå som vi har det så bra?

Anne Nielsen har nylig skrevet boken «Hverdagslykke – Hvordan unngå syv feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning». I foredraget vil hun med utgangspunkt i boken fortelle hvordan skolen holder fast på et utdatert læringssyn og skaper et oppvekstmiljø som gjør barn stressa og ulykkelige, fordi den klipper over barnets forbindelse til fellesskapet, naturen og det som er større enn enkeltmennesket. Men Anne vil også formidle hvordan vi kan gjøre det bedre.

Hvorfor er det viktig å bevare utviklingsmotoren; lek, bevegelse og nysgjerrighet? På hvilken måte er hjerneforskning på lag med det beste i den tradisjonelle barndommen? Fysiske plager som overvekt og allergier og mentale lidelser som spiseforstyrrelser, ADHD, angst og depresjon er eskalerende helseproblemer blant de unge. Hvorfor? Psykologer og sosiologer peker på bivirkninger av konkurranse- og sammenligningssamfunnet. Pedagoger fremholder teoritunge læreplaner som berøver barn en helhetlig utdanning, og gitt dem en for tidlig skolestart med stillesitting og mangel på lek i småskolen. Ernæringsprofetene skylder på junk og forurenset mat. Mens økofilosofer fremhever naturmangel og eksistensiell angst for økologisk sammenbrudd og global oppvarming. Hvem har rett? Antagelig alle sammen.

Fellesnevneren er at barn og unge er symptombærere for en kultur som er ute av balanse. Vi har ukritisk dyttet målstyring og markedstenkning inn på vekstarenaer hvor de ikke hører hjemme. Det har bidratt til en livsfjern skole renset for kunstneriske fag og fysisk aktivitet som gjør læring morsomt og barnelivet godt å leve. Foredraget forklarer hvorfor og hvordan vi må endre måten vi tenker om oppvekst.

Anne Nielsen er forfatter av flere bøker om oppvekst, i tillegg til at hun er kursholder, psykosynteseterapeut og førskolelærer.

14.00 Kari Gåsvatn: Geriljahagen!
En selvdyrket reddik er et bitte lite stykke motmakt! Høner i hagen er motmakt. Selv om vi ikke riktig får sving på dyrkingen, begynner vi å stille spørsmål: Hvor kommer maten fra, hva er den tilsatt, og hvem tjener penger på den? Kari Gåsvatn, mangeårig journalist og kommentator for avisen Nationen, vil her holde et engasjerende og inspirerende foredrag om mat som politikk, om hvordan du kan bli en geriljagartner selv, og om viktigheten av å ta maten tilbake fra de hvite frakkene og de mørke dressene og stole på magefølelsen, bokstavelig talt: Hva slags mat gjør meg godt?

Foredraget er basert på boken hennes «Geriljahagen», som nettopp har kommet ut, og hvor hun reiser en rekke livsviktige spørsmål: om avvikling av insektvennlig landbruk, om fôrimport fra land der sprøyting fra fly forgifter befolkningen, og om hvordan en ny generasjon miljøvernere kan bli bondens beste venn. Foredraget – og boka – har som mål å inspirere urbane dyrkere, bønder og miljøbevegelsen til å stå sammen om å bevare mikrolivet i jorda og forankre maten i lokale landskap. Et naturnært og regenerativt landbruk kan stabilisere klimaet og sårbare økosystem.

Kari Gåsvatn (f. 1948) er oppvokst i Rindal og har vært journalist siden 1970. Hun startet som politisk journalist i Nationen i 1978, hvor hun etter hvert ble fast kommentator og i dag er spaltist.

15.00 Stein Leikanger: Extinction Rebellions opprørsforedrag!

På vei mot utryddelse – hva kan vi gjøre med det? Extinction Rebellions opprørsforedrag legger ikke fingrene mellom, men tilbyr en mulig vei ut av den pågående økologiske krisen. Opprørets gylne regel er å fortelle sannheten og ta tak som om sannheten gjelder. Extinction Rebellion (XR) er en global borgerrettighetsbevegelse som med ikkevoldelig sivil ulydighet vil få styresmaktene til å godta forskningen om presset på klodens ressurser, og handle deretter. Det har vært nok snakk nå, og vi har ingen tid å miste.

XR utfordrer regjering og styresmakter fordi disse ignorerer den pågående økologiske krisen. Ved å mobilisere folket vil vi fremtvinge innsatsen som er nødvendig for at kommende generasjoner skal arve en livskraftig klode. XR ønsker å beskytte demokratiet mot de autoritære truslene vi alt ser er i emning, og som kan forsterkes av krisen. XR vil arbeide for at så mange som mulig skal komme gjennom den truende katastrofen og ikke bare noen privilegerte få. Foredraget på Grønn Festival er en kortversjon av opprørsforedraget, med fokus på organisasjonen.

Stein Leikanger har fordypet seg i klimautfordringene siden 2009. I 2018 ledet han arbeidet med Oslo Climate Leadership Declaration. Han er aktiv i Extinction Rebellion.

16.00 Patrick van den Boom: Circle singing event
(Se presentasjon under i neste seksjon)

17.00 Thomas Hylland Eriksen: Mer langsomhet eller mer teknologi? To innfallsvinkler til klimakrisen

Mange foreslår løsninger på klimakrisen, men det går grovt sett an å dele forslagene inn i to: De som går inn for nullvekst, lavere forbruk, langsomhet og økologisk sinnelag, og de som leter etter teknologiske løsninger, fra solenergi og atomkraft til elektriske fly og kjøtt dyrket i laboratorier. Må vi velge, eller går det an å prøve seg frem på en pragmatisk måte?

Thomas Hylland Eriksen er sosialantropolog og forsker. Internasjonalt er han mest kjent for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering. I Norge mest kjent for sitt engasjement for å formidle sosialantropologi og et sosialantropologisk perspektiv på et flerkulturelt samfunn, globalisering, identitet og en rekke samfunnsspørsmål gjennom debatt, media og sitt faglitterære forfatterskap. Hylland Eriksen har i sine polemiske essays argumentert både mot nasjonalisme og multikulturalisme, og betrakter identitetspolitikk som et blindspor og kosmopolitisme som et alternativ. Han er en av sin generasjons mest produktive sosialantropologer, og hans fagbøker og -artikler leses på mange språk over hele verden. I 2011 ble han tildelt et Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet for prosjektet «Overheating: The Three Crises of Globalisation», som studerte tre sentrale kriser skapt av globaliseringen (økonomi, miljø, identitet) komparativt og tverrfaglig. (Hentet fra Wikipedia)

18.00 Kristoffer Robin Haug: Redd verden med 4 enkle steg!

Ekstremvær og artsutryddelser, polarisering og utenforskap, forurensing av havet, jorda og lufta – vi står ovenfor store kriser som setter handlekraften vår på prøve. Er vi mennesker i stand til å gjøre det som skal til, eller er det for sent å redde verden? Tro det eller ei, men selv om utfordringene er store så har vi aldri hatt så mange løsninger og verktøy parat til å løse dem som det vi har i dag – det er manglende vilje til å ta dem i bruk og politikere som sitter fast i gamle tankebaner som er grunnen til at vi ikke har løst de fleste utfordringene allerede.

De Grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Politikken vår er basert på tre grunnleggende solidaritetsprinsipper: solidaritet med andre mennesker, solidaritet med fremtidige generasjoner og solidaritet med dyr og natur. Når Akershus slås sammen med Buskerud og Østfold til Viken fylkeskommune, mener vi i De Grønne at Viken må bli en spydspiss i et reelt grønt skifte. Med stort areal og mange innbyggere har Viken virkelig potensial til å bidra til at Norge oppfyller FNs bærekraftsmål og gjør vårt til å holde global oppvarming under 1,5 grader.

Møt Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat til fylkestingsvalget i Viken, Kristoffer Robin Haug, og lær mer om hvordan spiren som i dag er starten på den grønne, politiske bevegelsen representerer en ny kraft i verden som kan bli nøkkelen til å løse de store utfordringene som de gamle, grå partiene viker unna. Lær mer om hvordan De Grønne vil bygge en vei til et bærekraftig samfunn. På kjøpet får du et forslag til 4 enkle steg DU kan ta for å redde verden!