En drøyt 20-minutters biltur fra Firenzes flyplass ligger Piazza del Carmine, hvor klosteret Casa Santa Nome de Gésu er sentralt plassert. Et lite pling på en bjelle og veksling av øyekast gjennom en glugge i de tykke murene gir adgang til resepsjonen
– Hit kommer alle typer mennesker i alle aldre fra alle samfunnslag, forteller søster Rosa, en godt voksen fransiskanernonne som styrer resepsjonen med hard hånd og glimt i øyet.
– Noen kommer for å slappe av i nye omgivelser, andre sliter med personlige ting og ønsker å trekke seg tilbake for å kunne meditere og finne ro. Felles for alle er at de ønsker å oppleve noen dager uten stress og mas. Du kan gjerne gå ut på byen om du ønsker det. Men, en ting sier jeg deg. Er du ute på byen og kommer tilbake senere enn klokken 23:29 er døren låst, og du slipper ikke inn før i morgen. Søster Rosa rynker brynene og gjør seg streng i stemmen.
Rolig og rimelig
Etter å ha fått utlevert nøkkelen til rommet, er det tid for en vandring i dette opprinnelige 1500-talls pallaset. Det hviler en avslappet atmosfære over bygningen. En ro som oppleves eksotisk og fremmedartet. Høye himlinger, korridorer fylt av kunstgjenstander og oppslåtte bibler sentralt plassert understreker inntrykket. Ikke en lyd bryter stillheten. Alle som ferdes i korridorene ser ut til å ha glidd automatisk inn i en verden av opphøyet ro og mild vennlighet.
Vel fremme på rommet er det tid for inspeksjon. Alt er enkelt, rent og innbydende, med alle nødvendige fasiliteter. Prisen er det heller ikke noe å si på, fra 50 euro inklusiv frokost.
Rommene varierer for øvrig ganske mye fra kloster til kloster. Noen har bare små munkeceller med vann og dusj på gangen. Andre er mer eksklusivt utstyrt, men uansett er prisene akseptable.
En liten tur rundt i korridorene, avslører en bortgjemt dør med påskriften: Capella. En titt bak døren avslører galleriet i klosterkapellet. Der det mulig å overvære nonnenes kveldsbønn. De sitter andektige med rosenkranser mellom fingrene og ber sin rekke av Ave Maria-er etter fast ritual. Her kan også de tilreisende overvære gudstjenestene, ellers er nonnenes private sfære avstengt for gjestene.
Gourmetmat
Etter en god natts søvn i fullstendig stillhet, er det tid for å ta omgivelsene i nærmere øyesyn. På baksiden av residensen ligger det en vakker klosterhage omgitt av høye murer. Frodig vegetasjon fyller hagen. Vel nedsunket på en av de grønnmalte benkene kan sangen fra småfuglene som har tatt boplass i hagen nytes. Sittende her i total stillhet, omgitt av blomstrende trær og busker, med Maria-figurer spredd rundt på strategiske steder, kommer en følelse av opphøyet stemning sakte glidende. Dette er nærmest som å befinne seg i en annen verden. Det er bare å la roen senke seg og la tankene fly.
Når tankeflukten er på sitt dypeste kommer virkeligheten brått tilbake når kjøkkebjellen kimer. Det er tid for frokost.
Den serveres i spisesalen i klosteret og holder vanlig kontinental standard. Alt er vel tilrettelagt og kjøkkenpersonalet utfører sine plikter med den samme roen som preger hele klosteret. Nå deles også middagsmenyen ut. Fra en liste på cirka 15 retter kan man komponere en tre eller fire retters meny. Her er det snakk om italiensk kvalitetsmat av ypperste standard. Hva med Tagliatelle al sugo de pomodoro eller Risotto con porcini? Maten kunne like gjerne blitt servert på enhver topp italiensk restaurant. Og hva med prisen? Hele herligheten koster bare 15 euro. Serveringen varierer selvsagt noe fra kloster til kloster. Noen serverer vin til maten, mens andre serverer egen olivenolje basert på århundrelange tradisjoner og oppskrifter. Men generelt er kvaliteten på maten høy.
Utenfor murene
Casa Santo Nome de Gésu ligger i bydelen Oltrarno, som betyr over Arno, elven som renner gjennom Firenze og deler byen i to. Denne bydelen ble tidligere sett på som et noe mindreverdig område, men etter at storhertugfamilien Medici flyttet alle husholdningene sine hit i 1550 fikk området et helt annet renommé. Alt du bør oppleve i Firenze ligger i gangavstand fra klosteret. Her er det bare å velge å vrake i de utallige kulturskatter fra rennesansens glanstid.
Ellers er Toscana-regionen den delen av Italia som er rikest på både kultur- og naturopplevelser. Med sitt tørre, varme og solrike klima er det gode vekstvilkår for planteliv. Fikenkaktus og palmer har en helt naturlig plass i området. Vin og vinranker har også en sentral plass. Den berømte Chianti-vinen har sitt utspring nettopp her. Ellers er området preget av store skoger, levende byer, vakre landbruksområder og yrende badestrender, her er det mulig å få oppfylt de fleste ønsker.
Paradoksenes Piazza
Piazza del Carmine, der Casa Santa Nome de Gésu ligger i nummer 21, er en plass som avspeiler nesten alle sider av livet. På den ene siden finner vi klosteret, på den andre siden Branacchi-kapellet med Masaccios berømte ”Utdrivelsen av Adam og Eva”. På den tredje siden er den lokale baren Dolce Vita, der lokalmiljøets skjønnheter gjør alt for å tiltrekke seg oppmerksomheten til bydelens ditto unge menn.
– Reis før dere blir fullstendig bergtatt, advarer servitrisen Cindy, en 21-åring fra Colorado, USA.
– Jeg, og de fleste andre som jobber her, kom hit for å være en kort periode. Men vi ble fanget av miljøet og stemningen her. Oppholdet har blitt mye lenger enn vi hadde intensjon om. Vi jobber også som modeller. Det ligger et byrå i overetasjen her, forteller hun.
Dolce Vita er for øvrig et hyggelig sted å tilbringe kvelden. Stedet ligger bare 80 meter fra klosteret. Stemningen er upåklagelig og mellom bordene svinser servitrisene og serverer små snacksmenyer – gratis. Riktig noen lekkerbiskener.
Foto: Trond Folckersahm