Av Trond Folckersahm
Velkommen, velkommen!
Komponisten Andreu Jacob står i døra og tar i mot Nesoddguidens representant. På ekte sydlandsk vis gestikulerer han ivrig med begge armer og viser inn i det lille huset der historiefortelleren Grete Fagerholt venter.
Vi befinner oss på Myra ved Svennemåsan. Et område på Nesodden der det verserer et utall historier om huldrer, nisser og andre underjordiske. Noe bedre sted finnes knapt for de to som skal skape en lydbok der eventyr og musikk følger hverandre hånd i hånd.
De to sjelevennene møtte hverandre på Rjukan, der de begge bodde. For ett år siden flyttet Andreu til Nesodden med kone og en liten datter. Nå har Grete kommet på besøk for å presentere sine nye historier Andreu skal sette musikk til.
Komponisten viser videre inn i musikkrommet der musikkinstrumenter fra alle kontinenter og flere tidsaldre dekorerer veggene, mens komponistenes fremste verktøy på 2000-tallet, en computer med to store skjermer og programvare så det holder, fyller skrivebordet.
Ned fra veggen henter Andreu en doudouk-fløyte, og mens fyldige og dype toner fra instrumentet fyller rommet, leser Grete høyt om eventyrfigurene som er gjennomgangsfigurer i eventyrene hennes; Gaustad-Jon og Tinn-Ola, lemenet Bertram, barkebillen Lille Billebolle, Humlepung og Frøken Frydensvans. Eventyr for barn, men med et budskap i bunn.
Grete begynte å skrive først etter hun ble bestemor for første gang. Andreu fattet interesse for historiene, som han syntes var gode, og dermed var de i gang.
Det første samarbeidsprosjektet var en fortelling om hvordan det gikk videre med figurene Karius og Baktus. Historien ble skrevet, musikken komponert, og cd-en ble presentert for NRK, som fattet stor interesse for materialet. Men hele prosjektet ble etter hvert skrinlagt på grunn av patentrettigheter på de to tanntrollene.
– Vi besøkte Turid Egner, datteren til Torbjørn Egner, mannen bak ”Karius og Baktus”, hun satte stor pris på det arbeidet vi hadde gjort, men det lot seg ikke gjøre å videreføre det. Men det var ikke noen konflikt rundt dette, forteller Grete Fagerholt.
Nå er de altså i gang med et nytt prosjekt som til slutt skal resultere i en lydbok som skal spres over det ganske land.
– Vi har også en baktanke med det. En del av inntektene vi får inn, blir øremerket som tilskudd til driften av Sykehusklovnene og Stine Sofie-stiftelsen. Prosjekter som fortjener støtte og som har rørt oss dypt, sier eventyrfortelleren og komponisten.
Bilde: Eventyrfortelleren Grete Fagerholt og komponisten Andreu Jacob er sjelevenner, og samarbeider om et prosjekt som skal bli en lydbok som skal bidra til humanitære formål. Foto: Trond Folckersahm