Nina Elang Ariati i Nesoddhuset

Lørdag 7. oktober åpner det ny utstilling i Nesoddhuset på Fagerstrand. Denne måneden er det Nina Elang Ariati som viser batikkarbeider.

Nina Elang Ariati kommer fra Sumatra, Indonesia, og har bodd og arbeidet med batikk i Norge i halvannet år. Hun har lært tradisjonell javanesisk batikkteknikk i Kraton, Jogjakarta. Kraton er sultanens kongelige palasskompleks, og er også senter for tradisjonell javanesisk kultur. Hun har også arbeidet med maleri og tatoveringskunst i Indonesia.

Litt om teknikken
Batikk-kunstneren sitter på gulvet eller på en lav skammel og dypper sin lille kobberkopp eller «canting» ned i vann-smeltet voks. Så blåser hun lett på canting-tuten og med myke, sikre bevegelser fører hun den i intrikate linjer og mønstre på et stoff av bomull eller silke. Når voksen kjølner dypper hun sin canting igjen og igjen i den varme voksen, time etter time i en meditativ rytme. Deretter legges batikkfarge på stoffet. Så henges bildet til tørk, og deretter gjennomgår fargen en fikseringsprosess før bildet vaskes i mange omganger for å fjerne voksen. Indonesiske kvinner på Sentral-Java har laget slike vakre tekstiler på samme måte i århundrer. Slik har det utviklet seg en stor variasjon av intrikate mønstre, motiver, materialer og teknikker i forskjellige områder av Indonesia.

Tradisjonsrikt
– Dette er en tradisjon og en batikk-teknikk jeg forsøker å presentere under utstillingen. I min batikk-kunst forsøker jeg å uttrykke både tradisjonelle mytologiske historier og det moderne livs motsetninger; kjærlighet, svik, skjønnhet og savn. Alle bildene har sin egen historie. forteller kunstneren