Den kinesiske forfatteren Mo Yan fikk i perioden 2010-2014 fire av sine romaner publisert av Gyldendal forlag; alle i Brith Sæthres oversettelse, og i Sæmund Fiskviks frie gjendikting av bøkenes mange sanger, dikt og regler. Den siste av romanene, Hvitløksballadene, utkom på norsk i 2014 – to år etter at forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur.
På bakgrunn av dette, tok den Nesodden-baserte komponisten Geir Johnson i 2018 initiativet til å skape en sangsyklus inspirert av balladetekstene og romanen.
– Balladene er et bærende element i Mo Yans burlesk-tragiske roman fra 1988, og er alle lagt i munnen på den blinde trubaduren Zhang Kou – altså en sanger som utilsiktet fra forfatterens side bærer slektsnavn som ligner på det norske ordet sang, forteller Johnson.
Johnsons sangsyklus trekker på de 30 romanballadene, men mange av dem er her omskrevet på fritt grunnlag; noen er sammenslått, andre er oppstykket, og rekkefølge er endret, og nye partier tilføyd. Sangsyklusen med sine 21 ballader gir dermed på egne bein – men lojal mot Mo Yans ånd – en episk skildring av den forrykte og faktiske konflikten midt på 1980-tallet mellom fattigbønder og kommunistiske pamper i Kinas Shandong-provins. Romanen forteller hvordan den lokale partiledelsen i Paradiset distrikt har instruert småbrukerne til å satse på hvitløksdyrking, slik at en blomstringstid innledes i regionen – helt til markedet bryter sammen grunnet spekulasjon og overproduksjon. Regionsjefen innfører inntaksstopp, og bønder brenner inne med avlinger og ruineres. Trubaduren håner og hudfletter lokale pamper for å berike seg på bekostning både av folket og de kommunistiske idealer. Massene egges til opprør, der de angriper pampekontorene og «felleskjøpet», men møter grusom hevn fra makthavere, politi og brutale fangevoktere – hvorved Zhang Kou til slutt mishandles til døde.
– Dette er ballader som kan karakteriseres som en blanding av viser og kunstmusikk. Musikken kommer fra min hånd, mens den tidligere Spellemanns-generalen Sæmund Fiskvik har gjendiktet tekstene. Han har virkelig en skjult åre som poet. Vi har også fått med solide musikere til urframføringen. Barytonene Njål Sparbo synger, mens den Drøbak-baserte pianisten Ieva Berzina akkompagnere, informerer Johnson.
Bilde: Geir Johnson fra Nesodden står bak musikken til Hvitløksballadene som urframføres på Josefine Viseklubb onsdag 10. april. Foto: Trond Folckersahm